1 January 2016

Κάνε Κάτι Καινούριο Κάθε Μέρα - Ιανουάριος 2016



Υπάρχουν στιγμές στις οποίες η άνεση και η ομαλότητα κάνουν τη ζωή μας να γίνει βαρετή και στάσιμη. Μην ανησυχείτε, δεν περνάω κρίση μέσης ηλικίας! Απλά, πολλές φορές κάνουμε (κάνω, για να μην γενικεύω τα πράγματα) πλάνα να κάνουμε κάτι, να πάμε κάπου, να διαβάσουμε κάτι, και τα αναβάλουμε για μια άλλη μέρα επειδή 'έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε σήμερα'.

Έτσι, για φέτος, το 2016, αποφάσισα ότι δε πάει άλλο! Σκοπευω να μην βάζω τέτοια σχέδια στην άκρη και, αντιθέτως, να δοκιμάσω κάτι καινούριο που δεν έχω κάνει ποτέ, για κάθε μέρα του 2016!! Ναι, ξέρω ότι με το που σας το λέω δημιουργώ πρόβλημα σε μένα - αλλά είναι και ένα κίνητρο για να το καταφέρω!

Μην ανησυχείτε! Δεν πρόκειται να αρχίσω να πετάω από αεροπλάνα ή να κολυμπάω με καρχαρίες. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Αλλά υπάρχουν 366 (δίσεκτο έτος) ολοκαίνουρια πράγματα που μπορώ να κάνω. Συνταγές 'η φαγητά που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, ταινίες που δεν είδα, βιβλία που δεν διάβασα, μέρη που δεν επισκεύθηκα, δεξιότητες που δεν έχω μάθει. Η λίστα είναι τεράστια. Το βασικό είναι ότι στο τέλος του 2016 θα έχω κάνει 366 πράγματα που δεν είχα κάνει ποτέ ως τώρα!

Σε αυτό το μπλογκ θα κρατάω ένα είδος ημερολογίου για να βλέπετε τί ακριβώς έκανα την κάθε μέρα.

Μέρα 1: 1 Ιανουαρίου 2016 - 'Εφτιαξα ψωμί ολικής αλέσεως



Μετά από το χθεσινοβραδυνό Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν ήθελα να ξεκινήσω με κάτι εύκολο. Και μια και αγόρασα μηχανή ψωμιού τα Χριστούγεννα (κάτι που έκανα για πρώτη φορά έτσι κι αλλιώς) αποφάσισα να την εκμεταλευθώ! Οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν το αποτέλεσμα.

Πρέπει να παραδεχθώ ότι το πείραμα πέτυχε για πολλούς λόγους! Πρώτον, η μυρωδιά και η γεύση του φρεσκοψημένου σπιτικού ψωμιού δεν παίζονται! Δεύτερον, παρότι το ψωμί ολικής αλέσεως στην Αγγλία δεν μου αρέσει και τόσο, αυτό εδώ είναι πολύ νόστιμο - πολύ πιο νόστιμο από αυτό που αγοράζω στο σούπερ μάρκετ. Τρίτον, είναι πολύ εύκολο να γίνει (απλά βάζεις τα υλικά στη μηχανή και μετά από περίπου 5 ώρες το ψωμί είναι έτοιμο) και ξέρεις τί έχει μέσα!!

Ο σπιτικός 'φούρνος' του Σταμ μόλις άνοιξε!


Μέρα 2: 2 Ιανουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Αρνί Μυρωδάτο στη Λαδόκολλα'


Μίζερο Σάββατο όσον αφορά τον καιρό και έγινε ακόμα πιο μίζερο μια που η Λίβερπουλ έχασε. Τουλάχιστον υπήρξε μια κάποια ανακούφιση, τρώγοντας ένα πολύ νόστιμο πιάτο για να μας φτιάξει το κέφι. Το μαγείρεψα για πρώτη φορά (η συνταγή εδώ) αλλά σίγουρα θα το ξαναφτιάξω.



Μέρα 3: 3 Ιανουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Σούπα με κόκκινες πιπεριές και τυρί κατσικίσιου γάλακτος'


Οι διακοπές τέλειωσαν, από αύριο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, οπότε ευκαιρία τώρα που δεν έχω πολύ δουλειά να φτιάξω άλλο ένα ωραίο φαγητό! Και το συγκεκριμένο πιάτο θα με βοηθήσει να χρησιμοποιήσω το ψωμί που έφταξα την πρώτη μέρα. Έτσι, τωρα έχω και αρνί και μπόλικη σούπα να με κρατήσουν χορτάτο τις επόμενες μέρες που θα υπάρχει λίγος χρόνος για μαγείρεμα. Η σούπα είναι καταπληκτική και αρκετά παχύρευστη, ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ζωμός σε σάλτες (αν σας μείνει καθόλου). Η συνταγή εδώ.



Μέρα 4: 4 Ιανουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές'


Σήμερα ήρθε ή ώρα να δω μια ταινία που πήρε το βραβείο Όσκαρ το 1966. Το θέμα της ταινίας έχει να κάνεο με τον Τόμας Μουρ, τον άνθρωπο που όρθωσε το ανάστημά του στο βασιλιά Ερρίκο τον Όγδωο όταν αυτός απέριψψε τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ώστε να πάρει διαζύγιο και να ξαναπαντρευτεί. Η ιστοσελίδα της IMDB βαθμολογεί την ταινία με 7,2. Δε μπορώ να πω ότι ήταν μια ταινία που θα ήθελα να ξαναδώ με μεγάλη επιθυμία. Προσωπικά της δίνω 6. Περισόττερα για την ταινία εδώ.


Μέρα 5: 5 Ιανουαρίου 2016 - Έφτιαξα ψωμί με μουστάρδα και μπύρα



Τελικά η μηχανή ψωμιού αποδεικνύεται πολύ καλή επένδυση! Αυτή τη φορά δοκίμασα μια συνταγή για ψωμί που πάει πολύ με πίκλες και μαρμελάδες. Για όσους έχουν μηχανή ψωμιού, τα υλικά για μεσαίου μεγέθους ψωμί είναι :

280ml μπύρα, ανοιγμένη τουλάχιστον 1 ώρα πριν (χρησιμοποιήστε τύπο Pale Ale για μια πιο 'λεπτή' γεύση, ενώ για πιο δυνατή γεύση χρησιμοποιήστε τύπο Brown Ale)
15ml ελαιόλαδο
3 κ σούπας κοκκώδη μουστάρδα (wholegrain mustard)
350γρ άσπρο αλεύρι δυνατό για ψωμι
150γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
1,5 κ γλυκού αλάτι
2 κ γλυκού ζάχαρη
1 κ γλυκού αποξειραμένη μαγιά για μηχανές ψωμιού

Βάλτε το μηχάνημα στο setting για λευκό ψωμί.


Μέρα 6: 6 Ιανουαρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'In The Aeroplane Over The Sea' των Neutral Milk Hotel


Το ξέρω ότι μέχρι σήμερα ό,τι καινούριο λεχω κάνει έχει γίνει μέσα στο σπίτι. Υπομονή! Σε μια εργάσιμη μέρα όπου μέχρι να τελειώσεις από τη δουλειά έχει νυχτώσει και ο καιρός είναι πολύ άσχημος, είναι δύσκολο να κάνεις κάτι έξω ή να πας πουθενά. Σκοπεύω να επισχευθώ πολλά μέρη φέτος, αλλά όταν φτιάξει ο καιρός και οι μέρες είναι μεγαλύτερες.

Σήμερα άκουσα για πρώτη φορά ένα άλμπουμ το οποίο το περιοδικό ΝΜΕ το κατατάσει στα 100 καλύτερα όλωω των εποχών - για την ακρίβεια, στο νούμερο 98. Το ΝΜΕ λέει τα εξής για το άλμπουμ: "Εκστατικές αυτοκτονίες , βασιλιάδες από λουλούδια καρότου και βουνοκορφές βαμένες με σπέρμα. Με την πρώτη ματιά διαβάζεται σαν μια ιδιαίτερα νοσηρή έκδοση της Luxury Comedy  του Noel Fielding , αλλά το άλμπουμ κρυσταλλώνει το no- fi psych- λαϊκό ήθος της συλλογικότητας Elephant 6 από την οποία προέκυψε ο ιδρυτής του γκρουπ, Mangum ."

Για να πω την αλήθεια, το άλμπουμ δεν μου άρεσε καθόλου! Περίμενα πως και πως να τελειώσει. Το στυλ μουσικης του δεν είναι καθόλου του γούστου μου. Τουλάχιστον θα έχω να λέω ότι προσπάθησα! Περισσότερες πληροφορίες για το γκρουπ εδώ.


Μέρα 7: 7 Ιανουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Αγορά'


Αποφάσισα να δω άλλη μια ταινία σήμερα. Αυτή τη φορά " ενα ιστορικό δράμα που εξελίσσεται στη Ρωμαική Αίγυπτο και έχει ως θέμα ένα σκλάβο που στρέφεται προς το αυξανόμενο κύμα του Χριστιανισμού με την ελπίδα να αποκτήσει την ελευθερια του, ενώ συγχρόνως ερωτεύεται το αφεντικό του - τη διάσημη φιλόσοφο και μαθηματικό Υπατία της Αλεξάνδρειας'.

Είχα μεγάλες προσδοκίες για αυτή την ταινία, ειδικά όταν είδα το τρέιλέρ της. Δυστυχώς, μου φάνηκε αρκετά 'κλαταρισμένη'. Πάρα πολύ ξύλο, δράση και καταστροφή και πολύ λίγο 'χτίσιμο χαρακτήρα' και βάθος. Η ιστοσελίδα IMDB της δίνει 7,2 αλλά εγώ θα μείνω στους 5,5 με 6. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ. 


Μέρα 8: 8 Ιανουαρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'Histoire De Melody Nelson' του Serge Gainsbourg


Όταν αποφάσισα να κάνω κάτι καινούριο κάθε μέρα, πο Παρασκευές πάντα θα ήταν πρόβλημα. Και αυτό γιατί κάθε Παρασκευή είμαι στο γραφείο, στο Λονδίνο. Βέβαια, το Λονδίνο έχει πάρα πολλά να δεις και να κάνεις. Αλλά όταν φεύγεις από το γραφείο κατά τις 6μμ και το τρένο για Λίβερπουλ φεύγει στις 9μμ, ο χρόνος είναι περιορισμένος. Έτσι, μέχρι να μεγαλώσουν οι μέρες και να μπορώ να επισκευθώ μέρη που να είναι ανοιχτά εκείνη ην ώρα, αλλά και φωτεινά, το να ακούω μουσική είναι μάλλον η καλύτερη λύση.

Όλοι μας έχουμε ακούσει τραγούδι του Serge Gainsbourg. Αν νομίζεις ότι δεν έχεις, απλά άκουσε το 'Je T'Aime Moi Non Plus' και θα πεις 'Ναι ρε, το έχω ακούσει!'. Ποτέ όμως δεν έτυχε να ακούσω το συγκεκριμένο άλμπουμ, το οποίο το περιοδικό ΝΜΕ το κατατάσει στο νούμερο 148 των 200 καλύτερων άλμπουμ όλων των εποχών. "Πλούσια ενορχηστρωμένο, νωχελικά φάνκι, ο δίσκος αυτός από το 1971 - αν και λιγώτερο από μισή ώρα σε διάρκεια - είναι μια αξιέπαινη, αν και καπως δυσφορη, λίθος"

Για μένα, το άλμπουμ έχει και τις καλές στιγμές του και τις κάπως ΟΚ στιγμές. Δεν είναι κάτι το τέλειο αλλά ακούγεται άνετα. Περισσότερες πληροφορίες για τον Serge Gainsbourg εδώ.


Μέρα 9: 9 Ιανουαρίου 2016 - Έφαγα ψάρι με πατάτες στο 'Docklands Fish and Chips' στο Λίβερπουλ


Το 'Docklands Fish and Chips' ήταν για πολύ καιρό στο Τοπ 20 του Tripadvisor για μέρη να φας στο Λίβερπουλ. Ηθελα λοιπον να πάω να φάω ψάρι με πατάτες (το κλασσικό σνακ των Άγγλων) από εκεί. Εδώ θα διαβάσετε την γνώμη μου για το συγκεκριμένο μέρος.


Μέρα 10: 10 Ιανουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Τηγανίτες Γεμιστές Με Κιμά'


'Αλλη μια ελληνική συνταγή από την περιοχή του Πόντου. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία, το τίμησα!! Η συνταγή εδώ.


Μέρα 11: 11 Ιανουαρίου 2016 - Έφαγα βραδυνό στο 'Istanbul Grill' στο Urmston

Με φιλική παρέα δοκίμασα για πρώτη φορά να φάω σε αυτό το εστιατόριο. Αυτή τη φορά δεν δημοσίευσα μεγάλη και αναλυτική γνώμη για το εστιατόρειο λόγω της καλής παρέας και κουβέντας. Μπορείτε να διαβάσετε τη γνώμη μου εδώ.


Μέρα 12: 12 Ιανουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Σούπα Τυριού Με Ξεροψημένο Μπέικον)


'Αλλη μια καταπληκτική συνταγή και μια σούπα που θας σας ζεστάνει τα κρύα βράδια του χειμώνα. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 13: 13 Ιανουαρίου 2016 - Έφτιαξα ψωμί από αλεύρι όλυρας (αγριοσίταρου) και πλιγούρι



Τρίτο είδος ψωμιού από τη μηχανή, αυτή τη φορά ένα σκληρώτερο, πιο 'ξυνό' ψωμί. Πολύ καλή γεύση, θυμίζει τα ψωμιά που γίνονται με προζύμι στα χωριά. Για όσους έχουν μηχανή ψωμιού, τα υλικά για μεσαίου μεγέθους ψωμί είναι :

220ml νερό
125ml βούτυρο γάλακτος
1,5 κ γλυκού χυμό λεμονιού
350γρ άσπρο αλεύρι δυνατό για ψωμί
150γρ αλεύρι όλυρας (αγριοσίταρου)
45ml πλιγούρι
1,5κ γλυκού αλάτι
1 κ σούπας ζάχαρη
1,5 κ γλυκού αποξειραμένη μαγιά για μηχανές ψωμιού

Βάλτε το μηχάνημα στο setting για λευκό ψωμί.
Το βούτυρο γάλακτος δίνει μια ξυνή γεύση στο ψωμί. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι λίγων λιπαρών ή ημίπαχο γάλα για μια λιγώτερο ξυνή γεύση.


Μέρα 14: 14 Ιανουαρίου 2016 - Έφτιαξα ψωμί Focaccia



Το καλύτερο ψωμί που έχει βγει από τη μηχανή ως τώρα - έφτιαξα 2 όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες! Τα υλικά (αν έχετε μηχανή ψωμιού και setting για ψωμί Focaccia):

3/4 κ γλυκού αποξειραμένη μαγιά για μηχανές ψωμιού
400γρ άσπρο σκληρό αλεύρι για ψωμί
1 κ γλυκού ζάχαρι
1 κ σούπας ελαιόλαδο
1 κ γλυκού αλάτι
150ml σάλτσα Πουμαρό
120ml νερό
50γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε μικρά κομμάτια
50γρ ντομάτες λιαστές, κομμένες σε κομμάτια


Μέρα 15: 15 Ιανουαρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'View From The Ground' των America


Όσοι με ξέρουν, ξέρουν και το πόσο πολύ αγαπάω τη μουσική των 80s! Αλλά ομολογώ ότι το συγκεκριμένο γκρουπ (και η δουλειά τους) μέχρι σήμερα πέρασαν κάτω από το ραντάρ μου! Όμως, αρκούσε μόνο μια στιγμή για να ακούσω ένα από τα κομμάτια τους από τα μεγάφωνα του Άνφιλντ, και να αποφασίσω να ακούσω το συγκεκριμένο άλμπουμ. Αποτέλεσμα ήταν να βρω ένα άλμπουμ που να μου αρέσει πολύ, χωρίς αυτό να είναι σε καμμιά από τις διάφορες λίστες των καλύτερων όλων των εποχών. Καιρός λοιπόν να δώσω προσοχή και στην υπόλοιπη δουλειά τους. Για περισσότερες πληροφορίες για το γκρουπ, πατήστε εδώ.


Μέρα 16: 16 Ιανουαρίου 2016 - Επισκεύθηκα το Thornton Hough


Επιτέλους, η πρώτη μου επίσκεψη σε κάποιο καινούριο μέρος για το 2016! Το Thornton Hough είναι ένα πολύ μικρό αλλά πανέμορφο χωριό, μόλις 16χ από το Λίβερπουλ. Το είχα στα πλάνα μου να το επισκευθώ και τελικά η ευκαιρία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης ενός φίλου. Περισσότερες πληροφορίες για το χωριό αυτό εδώ.


Μέρα 17: 17 Ιανουαρίου 2016 - Δοκίμασα πίτα από το 'HomeBaked Anfield'



Το να δοκιμάσεις μία παραδοσιακή Αγγλική πίτα από το HomeBaked Anfield είναι κάτι που θα το βρείτε σε πολλές λίστες με 'Πράγματα να κάνετε στο Λίβερπουλ'. Παρότι είμαι 'μόνιμος' επισκέπτης στο Άνφιλντ, περίμενα με υπομονή το 2016 ώστε να φάω σε αυτό το μέρος και να το προσθέσω στη λίστα.

Ο λόγος που το μέρος αυτό είναι κάτι το διαφορετικό είναι επειδή το HomeBaked Anfield είναι co-operative. Με απλά λόγια, είναι μή κερδοφόρα επιχείρηση η οποία δημιουργήθηκε με δωρεές απλών ανθρώπων, σε αυτή εργάζονται κάτοικοι της περιοχής και όλα τα κέρδη πηγαίνουν για την ανάπλαση της περιοχής. Οι πίτες είναι πολύ καλές επίσης! Μπορείτε να διαβάσετε τη γνώμη μου για το μέρος εδώ.


Μέρα 18: 18 Ιανουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Τα Μυστικά Ημερολόγια Της Δεσποινίδας Άνν Λίστερ'


Για μένα δεν υπάρχουν καλύτερες δραματικές ταινίες και σειρές περιόδου σαν αυτές παραγωγής του BBC. Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δράμα δεν είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει, αλλά παρ' 'ολα αυτά η παραγωγή ήταν πολύ καλή. Είναι ένα βιογραφικό δράμα σχετικά με την ιδιοκτήτρια γης 'Ανν Λίστερ, που έζησε στο Γιόρκσερ τον 19ο αιώνα. Το σενάριο πάρθηκε από τα ημερολόγια της Λίστερ, τα οποία είχαν γραφτεί με κώδικα, και αποκρυπτογραφήθηκαν αρκετά χρόνια μετά το θάνατό της. Η ιστορία ακολουθεί τις ομοφυλοφυλικές σχέσεις της Λίστερ και την ανεξάρτητη ζωή της ως βιομήχανος.

Τουλάχιστον, εξαιτίας αυτής της ταινίας πρόσθεσα άλλο ένα μέρος στη λίστα αυτών που θέλω να επισκευθώ, μια και η κατοικία της, το Shibden Hall, δεν είναι μακριά! Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία.


Μέρα 19: 19 Ιανουαρίου 2016 -  Άκουσα το άλμπουμ 'Homage' του Jimmy Somerville


Μέχρι τώρα τα άλμπουμς που δοκίμασα να ακούσω από τις λίστες των καλύτερων άλμπουμ δεν ήταν και τόσο του γούστου μου. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω τη δική μου έρευνα και να δω αν μερικούς από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες/γκρουπ των 80s έχουν κάνει καμμιά δουλειά τελευταία. Πόσο χαρούμενος είμαι με αυτή την απόφαση!

Ο Τζίμι Σόμερβιλ ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, είτε με τους Μπρόνσκι Μπιτ, είτε με τους Κόμιουναρτζ. Και έμεινα έκπληκτος όταν ανακάλυψα ότι έβγαλε νέο άλμπουμ το 2015! Δεν το είδα σε καμμιά λίστα των καλύτερων άλμπουμ αν και για μένα θα έπρεπε! Είναι μια καταπληκτική αφιέρωση στη μουσική ντίσκο της 10ετίας του '70 και θα δυσκολευτήτε πολύ να μην χωρέψετε όταν το ακούτε! Εγώ πάντως δεν αντιστάθηκα καν!

Καταπληκτικό άλμπουμ, μπήκε άμεσα στη μουσική λίστα του κινητού μου και σίγουρα θα το ακούω ασταμάτητα για αρκετό καιρό!


Μέρα 20: 20 Ιανουαρίου 2016 - Άκουσα το άλμπουμ 'What Went Wrong' των Foals


Ο λόγος που με 'τράβηξε' το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν είναι το ότι ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του είναι Έλληνας (Γιάννης Φιλιππάκης, γεννημένος στην Κάρπαθο). Τους Foals τους άκουσα για πρώτη φορά σε μια μουσική τηλεοπτική εκπομπή με τον Τζουλς Χόλαντ (στην Αγγλική τηλεόραση). Αλλά μου πήρε μια επιλογή στην τύχη, στο Spotify, για να ακούσω ένα κομμάτι από αυτό το άλμπουμ και να καταλύξω να ακούσω ολόκληρο το άλμπουμ ξανά και ξανά. Καταπληκτική δουλειά από αυτό το indie γκρουπ από την Οξφόρδη, με μεγάλη γκάμα διαφορετικών στυλ που θα σε κάνει να σταματήσεις και να ακούσεις με πολύ προσοχή τον ήχο τους. Πρέπει να είναι από τις ελάχιστες φορές που συμφωνώ με κριτική του περιοδικού ΝΜΕ!


Μέρα 21: 21 Ιανουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Πικάντικη Σούπα Κόκκινης Πιπεριάς'


Μετά την επιτυχία της σούπας με κόκκινες πιπεριές και τυρί κατσικίσιου γάλακτος, έγινα λάτρης της γεύσης και υφής που δίνουν οι κόκκινες πιπεριές στη σούπα. Βρήκα λοιπόν αυτή τη συνταγή στην ιστοσελίδα του Τζέιμι Όλιβερ και αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Θα την προτιμήσουν όσοι προτιμούν μια πικάντικη και λιγώτερο λυπαρή έκδοση της  σούπας με κόκκινες πιπεριές και τυρί κατσικίσιου γάλακτος. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 22: 22 Ιανουαρίου 2016 - 'Ακουσα το άλμπουμ 'Curve Of The Earth' των Mystery Jets


Η βδομάδα αυτή ήταν πολύ πετυχημένη όσον αφορά τη μουσική. Δεν είχα ακούσει τους Mystery Jets πριν να παρουσιαστεί μπροστά μου αυτό το άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε αυτό το μήνα. Κάθε κομμάτι στο άλμπουμ, ακόμα και αυτά που στην αρχή τους δεν θα σου αρέσουν, καταλήγει να γίνεται όλο και πιο καλό όσο περνάει η ώρα, με αποτέλεσμα να τα αγαπήσεις όλα. Ένα πολύ καλό άλμπουμ.


Μέρα 23: 23 Ιανουαρίου 2016 - Επισκεύθηκα το Ναυτικό Μουσείο του Μέρσεισάιντ (Merseyside Maritime Museum)


Είναι πολύ εύκολο να υποτιμήσει κανείς τον ρόλο του Λίβερπουλ στη ναυτική και εμπορική ιστορία ολόκληρης της Μ Βρετανίας. Πολύς κόσμος όταν ακούει 'Λίβερπουλ' το μυαλό του αμέσως πάει τους Μπιτλς. Ωστόσο, το Λίβερπουλ, το λιμάνι του και η ναυτική του παράδοση και ιστορία είχαν μια πολύ μεγαλύτερη και καθοριστική επίδραση, όχι μόνο στην πόλη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ναυτικό Μουσείο του Μέρσεισάιντ σε οδηγεί σε ένα μεγάλο ταξίδι, από την αρχή/δημιουργεία του Λίβερπουλ, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ενδιάμεσα αυτού του ταξιδιού θα μάθεις για τι πώς το Λίβερπουλ κατάφερε να γίνει το πιο σημαντικό λιμάνι στην Ευρώπη την περίοδο ακμής του, τις ιστορίες πίσω από μερικά από τα πιο γνωστά πλοία που κατασκευάστηκαν από τις εταιρίες του (όπως τον Τιτανικό και το Λουζιτάνια), το ρόλο του Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, την παρακμή του και την αναδύωσή του από τις στάχτες.

Για τους λάτρεις των μοντέλων και των παλιών φωτογραφιών, υπάρχουν πάρα πολλά καταπληκτικά μοντέλα πλοίων για να τα θαυμάσουν, καθώς και φωτογραφίες από ένα Λίβερπουλ που δεν υπάρχει πια.


Μέρα 24: 24 Ιανουαρίου 2016 - Δοκίμασα Βιετναμέζικο φαγητό 'του δρόμου' στο 'My Pho' , στο Λίβερπουλ


Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ ως τώρα Βιετναμέζικη κουζίνα, οπότε όταν η αλυσίδα 'My Pho' άνοιξε ένα κατάστημα στο Λίβερπουλ το έβαλα στη λίστα μου για να δοκιμάσω. Δυστυχώς δεν ήταν και τόσο καλή εμπειρία αλλά μια και το μαγαζί είναι αλυσίδας, αμφιβάλλω αν το φαγητό του αγγίζει έστω και ελάχιστα τη νοστιμιά αυθεντικού Βιετναμέζικου φαγητού 'του δρόμου'. Διαβάστε την γνώμη μου εδώ.


Μέρα 25: 25 Ιανουαρίου 2016 - Μαγείρεψα 'Αρνάκι Με Μανέστρα Στην Κατσαρόλα'


Σήμερα είχα λίγο αρνάκι στο ψυγείο αλλά λίγα υλικά, οπότε βρήκα αυτή τη συνταγή στο ίντερνετ και τη δοκίμασα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πεντανόστιμο πιάτο, γεμάτο δυνατές γεύσεις. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 26: 26 Ιανουαρίου 2016 - Αγόρασα για πρώτη φορά Apple Mac


Ναι! Μου πήρε χρόνια να αλλαξοπιστήσω, αλλά για πρώτη φορά αγόρασα Mac! Παρ' 'ολα αυτά, θα συνεχίσω να έχω PC για κανονικό υπολογιστή μια και διασκεδάζω να χτίζω δικούς μου υπολογιστες.


Μέρα 27: 27 Ιανουαρίου 2016 - 'Εφτιαξα ψωμί τύπου Granary


'Ωρα να βάλουμε τη μηχανή ψωμιού να εργαστεί ξανά, αυτή τη φορά για να φτιάξει νόστιμο και κριτσανιστό ψωμί τύπου granary. Τα υλικά για όσους έχουν μηχάνημα ψωμιού είναι:

1 κ γλυκού αποξειραμένη μαγιά για μηχανές ψωμιού
500γρ αλεύρι τύπου granary
1,5 κ γλυκού ζάχαρι
1,25 κ γλυκού αλάτι
25γρ βούτυρο
340ml νερό


Μέρα 28: 28 Ιανουαρίου 2016 - Είδα την ταινία 'Κολασμένη Αγάπη'


Η ταινία προβλήθηκε το 1944 και παρά ότι προτάθηκε για 7 Όσκαρ, τελικά δεν κέρδισε κανένα! Για πολλούς κριτές κινηματογράφου η ταινία ήταν το πρώτο παράδειγμα του είδους Φιλμ Νουάρ. Έχει να κάνει με την ιστορία ενός ασφαλιστή που μπλέκεται σε έναν φόνο/ασφαλιστική απάτη, προκαλώντας τις υποψίες του εμεπιρογνώμονα. Η ιστοσελίδα της IMDB τη βαθμολόγισε με 8,4. Καλή ταινία αλλά όχι για τοσο μεγάλο βαθμό. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Μέρα 29: 29 Ιανουαρίου 2016 - 'Εφτιαξα 'Καλαμποκόπιτα Μετσόβου'



Μια παραδοσιακή συνταγή από το Μέτσοβο ήταν το πρόγραμμα σήμερα, μια και δεν πήγα Λονδίνο. Η συνταγή εδώ.


Μέρα 30: 30 Ιανουαρίου 2016 - Έφτιαξα 'Καλτσόνε'



Σήμερα έβαλα τη μηχανή να φτιάξει ζυμάρι και έφτιαξα καλτσόνε για πρώτη φορά. Έβαλα 3 διαφορετικά τυριά, ζαμπόν, λιαστές ντομάτες και βασιλικό. Μμμμμμ! Πεντανόστιμο!


Μέρα 31: 31 Ιανουαρίου 2016 - Έφαγα μεσημεριανό στο 'Crust' στο Λίβερπουλ


Περίμενα πώς και πώς να ανοίξει το Crust, γιατι τα άτομα πίσω από αυτό το εστιατόρειο είναι και πίσω από το αγαπημένο μου Ιταλικό εστιατόρειο στο Λίβερπουλ, το Il Forno. Ήξερα λοιπόν ότι οι πίτσες τους θα ήταν από φρέσκα υλικά και ψημένες σε φούρνο που καίει ξύλα. Όπως βλέπετε, είναι πολύ νόστιμες. Εδώ η γνώμη μου.


Σύνοψη Ιανουαρίου

Ήταν ένας μήνας με πολύ δουλειά. Μαγείρεψα 8 πιάτα για πρώτη φορά, άκουσα 6 άλμπουμ, 'εφτιαξα 5 διαφορετικά ψωμιά με τη μηχανή, έφαγα για πρώτη φορά σε 5 εστιατόρεια, είδα 4 ταινίες, πήγα σε 2 μέρη και αγόρασα τον πρώτο μου Mac!! Ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για πολλές εξορμίσεις, αλλά όσο πλησιάζει η άνοιξη τόσο το μαγείρευμα θα γίνεται πιο σπάνιο και οι εξερευνήσεις πιο συχνές!






No comments:

Post a Comment